Help een ander door jezelf in te zepen

Natuur en mensen helpen door jezelf eens lekker in te zepen? Koop dan de nieuwe Savannezeep! Werfzeep maakt deze zeep samen Cordaid en Vogelbescherming. Het hoofdingrediënt van deze zeep is sheaboter, gemaakt van de vrucht van de Afrikaanse sheabomen uit de Sahel. Met deze zeep doe je dus niet alleen jezelf een plezier. Je helpt de natuur in de Sahel en draagt bij aan economische zelfstandigheid van de vrouwen in West-Afrika. De zeep kost € 7,45 en is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en de webshop van Vogelbescherming en Cordaid. 

Vogelbescherming en Cordaid hebben de handen in één geslagen. In de Sahel werken ze samen in één project aan natuurherstel en aan een betere economische positie voor vrouwen. Hoe? Door nieuwe bomen te planten! Hierdoor wordt het gebied weer aantrekkelijk voor bijen en onze Hollandse trekvogels die daar overwinteren. Tegelijkertijd zorgt het natuurherstel voor het behoud van de sheaboom: een belangrijke inkomstenbron voor vrouwengroepen in West-Afrika.

Sheaboter

4.000 jaar geleden gebruikten de Egyptenaren het al: sheaboter. Een plantaardig vet gewonnen uit sheanoten: pitten van de vruchten van de Afrikaanse sheaboom. Sheaboter wordt in veel verzorgingsproducten en make-up gebruikt vanwege vele positieve eigenschappen.

Ontbossing en verwoestijning

De vraag naar sheaboter stijgt daardoor. De Sahel, waar de sheabomen groeien, heeft echter te lijden door ontbossing en verwoestijning. De lokale bevolking ziet daardoor steeds vaker oogsten mislukken en de Nederlandse trekvogels vinden er in de winter steeds minder voedsel. Reden voor ontwikkelingsorganisatie Cordaid en natuurorganisatie Vogelbescherming om, met financiering van de Nationale Postode Loterij, met het project Birds, Bees & Business in actie te komen. Zo werken we aan het landschap voor de birds, waar de bees als voedsel voor de vogels op afkomen. En krijgt de business van vrouwen in dit gebied een enorme boost. Kijk maar eens op www.birdsbeesbusiness.nl.

Werfzeep

Werfzeep is een ambachtelijke, biologische zeepziederij in Utrecht. Zij brengen op basis van ingrediënten uit het project van Vogelbescherming en Cordaid nu Savannezeep op de markt. Werfzeep maakt alle zepen met de hand: van biologische ingrediënten, zonder synthetische toevoegingen, plastics, palmolie en dierlijke vetten. Savannezeep is beschikbaar vanaf april bij natuurvoedingswinkels, de webshop van Werfzeep en Vogelbescherming. 

Kijk voor de Savannezeep in de webshop van Vogelbescherming

Contact voor de pers

Neem voor meer informatie over Birds, Bees & Business, interviewaanvragen of beeldmateriaal contact op met:

Marieke Dijksman, marieke.dijksman@vogelbescherming.nl. M 06-53 71 96 14 

Simone de Bruijn, simone.debruijn@cordaid.org,M 06- 22 45 41 12