NL

Birds, Bees
& Business

Naar een rijk landschap voor mens en natuur

De Sahel

Miljoenen Nederlandse trekvogels overwinteren in West-Afrika. Creatieveling Eddy Zoëy en content creator en model Lauren Lewis gaan met Cordaid en Vogelbescherming deze vogels achterna naar de Sahel in West-Afrika. Hier zien zij hoe de vogels leven tussen de sheabomen, de bron van de sheaboter die wereldwijd in verzorgingsproducten wordt gebruikt. Samen met lokale vrouwen zien ze hoe het landschap hersteld wordt, waardoor vogels en mensen profiteren van biodiversiteit en een duurzame economie.

  

“Het boeiende aan dit project is dat niet alleen de lokale bevolking voedsel en een duurzaam inkomen krijgt maar dat ook de natuur zich herstelt. Zo profiteren mens en natuur.” - Eddy Zoëy 

De Sahel is een belangrijk overwinteringsgebied voor trekvogels uit Europese landen.

Birds Bees Business op National Geographic

Wat is het verband tussen vogels, vrouwen in West-Afrika en jouw handcrème? Ontdek het met creatieveling Eddy Zoëy en content creator en model Lauren Lewis. Zij gingen op onderzoek uit in West-Afrika en hebben de vrouwen ontmoet. In Nederland werd deze documentaire uitgezonden door National Geographic.

Hoe schonere ovens de vrouwen en vogels in West-Afrika helpen

Vogelbescherming, Cordaid en FairClimateFund werken in het project Birds, Bees & Business samen aan natuurherstel en inkomsten voor vrouwen in West-Afrika. Door het planten van honderdduizenden bomen krijgt de biodiversiteit een boost en is er voldoende oogst voor de vrouwen om sheaboter te maken. Neera van der Geest van FairClimateFund helpt vrouwen in het project te investeren in schonere ovens waardoor minder bomen worden gekapt. Lees meer

Wat doen we?

De vraag naar sheaboter wordt steeds groter en juist die groeiende vraag zien wij als een kans om aan de slag te gaan met duurzaam natuurherstel waar zowel mensen als vogels wat aan hebben. Birds, Bees & Business creëert een divers, rijk landschap dat voedsel biedt aan vogels en mensen, een buffer vormt tegen verwoestijning en een bron is voor duurzame business waar uiteindelijk 191.000 mensen van profiteren.

Een rijk landschap voor mens en natuur

We gaan 440.000 nieuwe bomen planten en 600.000 bestaande bomen beschermen. Hierdoor wordt het verdroogde gebied weer aantrekkelijk voor bestuivende insecten, zoals bijen, en vinden trekvogels weer een plek om te overwinteren. Tegelijkertijd zorgt herstel van het landschap voor het behoud van de sheaboom, die met haar sheanoten een belangrijke inkomstenbron is voor vrouwen in West-Afrika. 

  • Birds

    We planten nieuwe bomen en ontwikkelen een zogenaamd mozaïeklandschap, waarin gewassen, sheabomen en verschillende andere boomsoorten naast elkaar groeien. De kleur aan bomen zorgt voor een vruchtbare bodem en gaat erosie tegen. In dit rijke landschap zijn voor vogels voldoende rustplaatsen en voedsel te vinden.

  • Bees

    We stimuleren de biodiversiteit. Dat trekt meer insecten aan en dat is belangrijk, want zonder insecten hebben vogels geen eten. Maar insecten en bijen zijn ook heel belangrijk voor de productie van sheaboter, omdat zij de bomen bestuiven. Zonder bestuiving draagt een boom geen vruchten. Daarom planten we bomen en planten waar insecten van houden en zorgen bijenkorven voor meer bijen. .

  • Business

    We bevorderen duurzaam ondernemen. We helpen de vrouwen het productieproces te verbeteren, voor betere en constante kwaliteit van hun sheaboter. We organiseren de vrouwen in coöperaties en verbinden hen aan (internationale) inkopers die een betere prijs betalen. Door efficiënte houtkachels te gebruiken voor het koken van de sheanoten besparen ze veel brandhout en dus ook bomen. 

Help mee!

Met deze heerlijke Savannezeep boordevol sheaboter uit de Sahel maak je jezelf en de wereld mooier, je draagt bij aan natuurherstel in dit gebied en geeft vrouwen een eerlijke prijs voor hun product. 

Speciaal voor Birds, Bees & Business heeft Werfzeep deze heerlijke Savannezeep ontwikkeld: zeep vol sheaboter en sheahoning van de savanne in de Sahel, zonder synthetische toevoegingen, palmolie en dierlijke vetten. Savannezeep is hier verkrijgbaar! 

Wat is shea?

Women's gold

4.000 jaar geleden gebruikten de oude Egyptenaren het al: sheaboter. Een plantaardig vet gemaakt van sheanoten, de pitten van de vruchten van de Afrikaanse sheaboom. Sheaboter wordt voor veel verzorgingsproducten gebruikt vanwege de vele positieve eigenschappen. Bovendien is het eetbaar.

Onze ambassadeurs

Samen de trekvogels achterna

Creatieveling Eddy Zoëy en content creator en model Lauren Lewis zijn ambassadeur van Birds, Bees & Business. Eddy is een gepassioneerde vogelaar en heeft een passie voor natuur. Lauren gaat voor een wereld waarin cosmetica bijdraagt aan een beter leven van mensen én vogels.

De vrouwen koken de sheanoten op houtvuur tot boter, een langdurig proces waar veel brandhout voor nodig is.

Nieuws

Ambassadeurs Eddy Zoëy en Lauren Lewis zijn afgereisd naar West-Afrika om met eigen ogen te zien wat er aan de hand is in de Sahel. Ze maakten kennis met de vrouwen die van oudsher de sheaboter maken en kregen een inkijkje in de vele stappen die hiervoor nodig zijn. Ze zagen met eigen ogen hoe slecht het landschap ervoor staat, maar spraken ook met mensen die samen werken aan een oplossing voor vogels, bijen en mensen. Er worden 400.000 nieuwe bomen geplant en 600.000 bestaande bomen beschermd. En de open houtvuren zijn vervangen door zelfgebouwde, zuinige kooktoestellen.

Meer nieuws

Maak kennis met Assita

Assita Dembélé werkt bij Naturama (BirdLife Burkina Faso). Naturama werkt aan het behoud van de biodiversiteit en het verhogen van de productiviteit van de land- en bosbouw. Zij droomt van een wereld waarin de dorpsgemeenschappen volop de potentie van de natuur kunnen benutten. Door actie te ondernemen kan deze droom werkelijkheid worden.

Assita: "Recente projecten laten zien dat natuurherstel in West-Afrika en duurzamer gebruik van natuurlijke hulpbronnen mogelijk is. Met de producten die het landschap oplevert, zoals sheanoten, wordt een duurzaam inkomen opgebouwd voor de lokale bevolking. Winst voor mens en natuur! Onze generatie moet getuige zijn van een omgeving waarin iedereen een rol speelt, een gezonde omgeving die aan toekomstige generaties wordt nagelaten”.

"De natuur is belangrijk, ze lacht naar ons en verwelkomt ons"

Grote vraag naar sheaboter

Tegenwoordig is er een grote markt voor sheaboter. Sheaboter is een veelzijdig product dat voor van alles wordt gebruikt; als plantaardig vet in veel voedselproducten, van chocola tot croissants, en vanwege de vochtinbrengende eigenschappen ook voor veel cosmetische producten, zoals crèmes en haarproducten.

Wereldwijd groeit de vraag naar sheaboter. Dat biedt kansen voor West-Afrikaanse vrouwen! Zij verwerken traditioneel de sheanoten tot sheaboter en verdienen daarmee geld. Om die reden wordt shea ook wel “women’s gold” genoemd. Nu verkopen zij hun shea vooral lokaal, maar op de internationale markt kunnen zij hun inkomsten duurzaam verbeteren. Het is dan wel belangrijk dat de bron van sheaboter, de sheabomen, voldoende noten blijven produceren.

Traditioneel gezien zijn het vrouwen die sheanoten verzamelen en verwerken.