ICCO presenteert 'Birds, Bees & Business' op Global Shea Conferentie in Utrecht

Vandaag vindt de Europese Conferentie van de Global Shea Alliantie plaats in Utrecht. Organisaties uit de hele waardeketen van shea, van boerencoöperaties tot cosmeticabedrijven als l'Occitane, verzamelen op het hoofdkantoor van ICCO. ICCO presenteert hier haar nieuwe project 'Birds, Bees & Business'. Hierin zorgen we samen met de Vogelbescherming voor natuurherstel, zodat de toekomst van shea, een belangrijke bron van inkomsten voor 16 miljoen West-Afrikaanse vrouwen, gewaarborgd blijft.

Shea: women’s gold

Shea wordt ook wel ‘women’s gold’ genoemd. De meeste sheabomen groeien in het wild in West-Afrika en de noten worden traditioneel door vrouwen verzameld en verkocht. Het levert hen extra inkomsten op. Women’s gold dus. Leena Lindqvist, ICCO’s regiomanager in West Afrika: “Van de noten wordt sheaboter gemaakt, een rijk product met veel positieve eigenschappen. Het heeft een hoog vetgehalte, bevat vitamine C, is sterk vocht inbrengend en heeft een ontstekingsremmende werking. Van oudsher wordt sheaboter dan ook gebruikt voor huid- en haarverzorging”. En ook nu is sheaboter een belangrijk ingrediënt van veel cosmeticaproducten van bijvoorbeeld l'Occitane, The Body Shop en Treets Traditions.  Doordat de vraag naar sheaboter wereldwijd blijft groeien – de shea industrie is de laatste 20 jaar met 600% gestegen – biedt dit kansen voor de vrouwen in West-Afrika. ICCO helpt hen daar op in te spelen. 

 

Nieuw project met Vogelbescherming: Birds, Bees & Business


ICCO is al jaren werkzaam in de shea-waardeketen in West-Afrika, met name in Burkina Faso, Mali en Ghana. In Burkina Faso start ICCO, samen met de Vogelbescherming en gefinancierd door de Postcode Loterij, het nieuwe project ‘Birds, Bees & Business’ op. Lindqvist: “We gaan zorgen voor natuurherstel, want de sheaboom wordt bedreigd vanwege onder andere houtkap. Doordat sheabomen weer kunnen groeien zijn er kansen voor mensen én vogels: vrouwen profiteren van de verkoop van sheaboter en vogels profiteren van de natuur”. Op die manier blijft de sheanoot ook voor volgende generaties vrouwen een kans op een duurzaam inkomen. 

 

Over de Global Shea Alliance

De Global Shea Alliance is een netwerkorganisatie met 450 leden uit 33 landen, waaronder vrouwengroepen (boerencoöperaties), leveranciers, retailers en NGOs (waaronder ICCO). Via publiek-private partnerschappen wordt duurzaamheid in de waardeketen bevordert en worden er kwaliteitsnormen ontwikkeld. Elk jaar organiseert de GSA een Europese conferentie zodat stakeholders, profit en non-profit, in de shea-waardeketen elkaar kunnen ontmoeten om de keten verder te verduurzamen.