Natte natuur in West-Afrika beter beschermd

De natuur in drie natte gebieden in Burkina Faso is sinds kort beter beschermd. Een mooi resultaat voor de betrokken partnerorganisatie van Vogelbescherming in West-Afrika. In totaal is nu meer dan 380.000 hectare onder bescherming gesteld. Ziet u dit voorjaar weer een gekraagde roodstaart, dan komt die misschien wel uit een van deze gebieden.

Wat is er precies gebeurd?

De Ramsar Conventie voor het beschermen van wetlands heeft twee nieuwe gebieden in Burkina en een nieuw gebied in Mali erkend als 'Wetlands of International Importance'. Ze zijn door de regering van Burkina en Mali voorgedragen en voldoen nu ook aan de noodzakelijke internationale criteria om onder de Ramsar Conventie te vallen. Deze conventie biedt landen concrete handvatten hoe ze de bescherming en het duurzame beheer van wetlands kunnen vormgeven.

Het gaat om een gebied in het zuiden van Burkina aan de grens met Ghana en om een groot park in de hoofdstad Ouagadougou. Aan de grens met Mali was er in Burkina al een gebied erkend (Sourou). Het mooie is dat meteen aan de andere kant van de grens, in Mali, nu ook een Ramsar-natuurgebied ligt.
 

Wat hebben vogels hieraan?

In het woestijnachtige Sahelgebied zijn dit soort wetlands een toevluchtsoord voor enorme aantallen vogels die er de winter doorbrengen. De drie gebieden waar het om gaat, worden intensief door vogels gebruikt.

Het zuidelijk gebied herbergt maar liefst 350 soorten. Tijdens de Europese winter is het een tussenstop voor trekvogels, waaronder ooievaars, maar ook zangvogels zoals de grasmus en gekraagde roodstaart. Die laatste soort overwintert ook in het stadspark van Ouagadougou, samen met nog eens 224 andere vogelsoorten.

In het gebied op de grens met Mali gaat het vooral om de aantallen: vele tienduizenden vogels hebben er nu een veiligere plek. Daaronder ook de sterk bedreigde zomertortel die daar overwintert. En de vogels kunnen nu het hele gebied van de Sourou-rivier gebruiken onafhankelijk van de grens, zoals het hoort.

 

Wat heeft Vogelbescherming hiermee te maken?

Veel Nederlandse vogels overwinteren in het Sahelgebied, in of rond wetlands in onder andere Burkina Faso en Mali. Vogelbescherming werkt al jaren samen met Naturama, onze BirdLife Partner in Burkina Faso, bijvoorbeeld tijdens het grootschalige project Living on the Edge. Dat succesvolle project heeft er onder meer voor gezorgd dat er vele bomen zijn geplant en dat de bewoners vlakbij en in belangrijke vogelgebieden duurzamer omgaan met hun omgeving.

Vogelbescherming heeft Naturama geholpen om uit te groeien tot een organisatie die in staat is om in te spelen op de behoeften van de vogels in Burkina. Dat zijn veelal dezelfde vogels die we in het voorjaar en de zomer in Nederland koesteren.

Intussen zijn Naturama en Vogelbescherming samen met andere partners een nieuw gezamenlijk project gestart: Birds, Bees en Business. Het project beoogt natuurherstel voor vogels en insecten te bewerkstellingen, net als een betere inkomenspositie voor vrouwen in Burkina Faso.